Kedy je najvyšší čas na výmenu pneumatík?

by spravca

Prezutie pneumatík. Dosť spomínaná téma na všetkých portáloch. Každému je jasné, že pneumatiky treba prezuť na leto a na zimu, resp. na jar. Treba vymeniť zimné pneumatiky za letné pneumatiky a naopak. To vieme každý. Ale vieme, kedy je tá správna chvíľa na výmenu pneumatík mimo tieto sezónne premeny? Nepotrebuje aj vaše auto novú „obuv“? My vám dnes prezradíme, kedy je ten správny moment!

Kedy je ten správny moment? 

Keď vám povieme, že správny moment je vtedy, keď vaše pneumatiky začnú byť opotrebované, tak neviem či vám pomôžeme. Vaše pneumatiky sa poškodzujú totiž používaním a vplývajú na ne rôzne faktory, ktoré ich v podstate ničia. Keď začnete počuť divný zvuk na ceste od vašich pneumatík alebo nebudú fungovať tak ako majú, bude sa ťažšie brzdiť alebo naopak dostanete väčší šmyk, tak to sú už signály, že niečo nie je v poriadku. Treba meniť! Mali by ste to zistiť aj na prvé pozretie, ak sa pozretie trošku bližšie. Hĺbka dezénu či rýchlosť vyfúknutia pneumatiky nám tiež môže veľa prezradiť.

Aké faktory ovplyvňujú poškodenie pneumatík?

Medzi takéto faktory patria:

  • Nesprávne pneumatiky
  • Fyzikálne faktory
  • Podmienky na ceste
  • Klimatické podmienky

Ak by sme sa mali venovať každému faktoru iba v krátkosti a tak čisto povrchovo, tak nesprávne pneumatiky myslíme také, ktoré nie sú od tej istej značky. Môžu auto spomaliť, spôsobiť nejaké vážne poruchy alebo aj niečo horšie – to akoby vám dali cudziu ruku, tiež by ste nevedeli správne fungovať! Fyzikálne faktory – sem patrí vek a opotrebovanie. Vek v tomto prípade nie je iba číslo a je veľmi dôležitý. Neodporúča sa používanie starších pneumatík. Záleží podľa toho aké máte, no je pravidlo výmeny raz za 5 alebo 10 rokov. Pamätajte! Ak sú staršie, tak sú viac opotrebované a to škodí každému. Podmienky na ceste – tak tu myslíme práve tie známe slovenské cesty, ktoré sú pokryté jamami, výmoľmi. Taký slovenský autodrom dokáže tiež spraviť šarapatu s vašimi pneumatikami. A posledným faktorom sú klimatické podmienky. Klíma ovplyvňuje tiež veľmi veľa. Nie je dobré mať veľké výkyvy – či v letných alebo zimných mesiacoch.

You may also like