Najčastejšie príčiny úniku vzduchu z pneumatík

Najčastejšie príčiny úniku vzduchu z pneumatík

by spravca

Únik vzduchu z pneumatík je bežný problém, s ktorým sa stretnú počas motoristického života takmer všetci majitelia áut. Únik vzduchu a následné zníženie tlaku v pneumatikách neignorujte. Koledujete si nielen o poškodenie pneumatík. Čo všetko stojí za nadmerným únikom vzduchu z pneumatík?

Riziká úniku vzduchu z pneumatík

Po úniku vzduchu z pneumatík nastáva zníženie tlaku. Nízky tlak v pneumatikách skracuje životnosť pneumatiky, zvyšuje spotrebu paliva a ovplyvňuje ovládanie auta. Počas jazdy s nízkym tlakom v pneumatikách dochádza k ich nerovnomernému opotrebeniu. O to viac k opotrebeniu dochádza, keď máte na streche strešné boxy Northline. Okrem toho môže únik vzduchu detegovať aj závažné poškodenie pneumatiky ako je prepichnutie alebo prasknutie.

Príčiny unikania vzduchu z pneumatík

Medzi základné príčiny úniku vzduchu z pneumatík patria poškodenia pneumatík, ventilov alebo ráfikov.

Poškodené pneumatiky

Prepichnutie je najčastejšou príčinou úniku vzduchu z pneumatík. Vzniká po prejdení vozidla po ostrom predmete. Pneumatiky môžu aj prasknúť, a to v dôsledku nadmerného zaťaženia alebo starnutia. Preto do pneumatík investujte a kupujte kvalitné pneu, napríklad pneumatiky kormoran.

Nesprávne usadený ventil

Ak ventil nie je správne usadený v ráfiku, môže z neho unikať vzduch. Ventil by mal byť pevne dotiahnutý a overený z hľadiska možných poškodení. Overte i tesnenie ventilu. Tesnenie ventilu zabraňuje úniku vzduchu. Ak je tesnenie staré alebo poškodené, uniká z neho vzduch.

Poškodený ráfik

Unikanie vzduchu môže spôsobiť i poškodený ráfik. Ten sa poškodí pri náraze do obrubníka či inej prekážky.

Ako zistiť únik vzduchu z pneumatiky

Skontrolujte pneumatiky, či nemajú viditeľné poškodenia ako sú prepichnutia a praskliny. Naneste mydlový roztok na ventil a ráfik pneumatiky. Ak vidíte bubliny, znamená to, že dochádza k úniku vzduchu. Ponorte pneumatiku do vody a otočte ju. Bubliny sú opäť znakom úniku vzduchu. Pravidelne kontrolujte tlak v pneumatikách alebo si dajte do pneumatík nainštalovať senzory, ktoré vás o zmene tlaku ihneď informujú.

Rýchly zásah pri úniku vzduchu

Lacné či drahšie letné pneumatiky a ich zimné varianty si zaslúžia vašu pozornosť a údržbu. Pri spozorovaní úniku vzduchu vykonajte náležité opravy. Ak je pneumatika prepichnutá, použite sadu na opravu pneumatík alebo navštívte pneuservis. Výmenu ventilu zvládnete aj sami. Poškodenie ráfika dokážu opraviť len v servise. Vo vašich rukách je pravidelná kontrola tlaku, šetrná jazda a eliminácia preťažovania vozidla.

 

 

 

You may also like